Artus - Nemzeti Táncszínház: Cseppkánon – Hogy vagy Hérakleitosz? Koreográfus, rendező: Goda Gábor

Goda Gábor Cseppkánonjának mozgatórugója egy beszélgetésfolyam Hérakleitosszal, az Artus sajátos nyelvén megfogalmazva. A táncszféra 30 éve meghatározó társulata 2015-ös munkájában visszatekint eddigi éveire, egyszerre összegzi eddig megtett útjukat, és nyit kapukat a jövő felé.

A Cseppkánon a társulat sok éves művészi munkája során felmerült és körbejárt kérdéseit, aforizmáit, toposzait és mítoszait értelmezi újra. Eddigi útjuk alkotástöredékeit koreografálta olyan új előadássá Goda Gábor, amely magában hordozza az Artus szellemiségének esszenciáját, összegzi az alkotók eddigi fejlődését, s új utakat nyit meg előttük. Visszatekint, előrenéz, folytonos mozgásban létezik az előadás. 

Az Artus társulatot 1985-ben alapította Goda Gábor, tagjai rendezők, koreográfusok, zeneszerzők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek, táncosok, intermédia művészek, fotósok, festők, szobrászok, grafikusok, szervezők. Produkcióik átlépik a műfaji határokat, partneri viszonyt építenek a közönséggel. Előadásaiknak minden résztvevője fontos szerepet vállal az alkotásban. Magyarországon évente egy-két produkciót hoznak létre, de rendszeresen keresik a kapcsolatot külföldi művészekkel és szervezőkkel, így gyakran lépnek fel külföldön, vagy hoznak létre produkciókat az ország határain kívül is. A társulat munkáját számos díjjal elismerték már külföldön és Magyarországon is.

Goda Gábor 1981-ben kezdte színházi és tánc tanulmányait M. Kecskés András magániskolájában, 1982 és 1984 között tagja Kecskés pantomim társulatának, a Corpusnak. Mozgásszínház rendezést tanult a Népművelési Intézet szervezésében, 1983-’84-ben tagja a Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínház tagozatának. Érdemes Művész,, 2006-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől elnyerte az év alkotója díját, 1997-ben Harangozó Gyula-díjjal tüntették ki. 2006-os Rókatündér című koreográfiája Lábán Rudolf-díjban részesült. 

Alkotó-előadók

Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda,

Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia

 

Zenészek
Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)

 

Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea

Jelmezterv: Lőrincz Kriszta

Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor

Videóanimáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston

Videótechnika: Megyeri Krisztián

Szövegek: Hérakleitosz, Goda Gábor

Zenei vezető, karmester: Philipp György, Melis László

Produkciós asszisztens: Farkas Anna

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező alkotótársa: Gold Bea

Rendező-koreográfus: Goda Gábor

Ajánló
Kommentek
  1. Én