Frankie Cosmos (USA) Next Thing lemezbemutató

A kortárs hálószobapop egyik leghitelesebb alakja Frankie Cosmos, azaz Greta Kline (Kevin Kline alig 22 éves leánya). A finom hangulatokból másfél-két perces dalokat barkácsoló dalszerző-énekesnő második nagylemezének európai turnéján lép fel Budapesten.

Ha van valaki, aki tökéletesen megtestesíti a a kortárs értelmiségi hálószobapopot, akkor Frankie Cosmos, azaz polgári nevén Greta Kline biztosan. A Porches egykori basszusgitárosa, aki nem mellékesen az Oscar-díjas Kevin Kline és Phoebe Cates leánya már tizenkilenc éves korában megjelentetett első lemezével komoly figyelmet keltett. Olyannyira, hogy a Pitchfork a mennybe menesztette, és jó pár magazin 2014 legjobb lemezei között llistázta a Zentropyt.


Eddigre Greta Kline már jókora rajongótáborral büszkélkedhetett. "Csináld magad", DIY-esztétikáját tökéletesre csiszolva szinte hetente dobálta fel a Bandcampre újabb és újabb EP-it. A felvétellel nem sokat vacakolt: a dalok többsége igazi "hálószobapop", a szó szoros értelmében. Egyetlen mikrofonnal, rosszul hangolt nejlonhúros gitárral felvett, durván háttérzajos, alig másfél-kétperces szerzemények, amikben Greta csúszkáló-mutáló hangján a

világ "nagy dolgairól", elsiratott kiskutyákról, a művészeti iskolák borzalmairól, szülinapokról és hasonlókról énekel.

 

Ugyankkor ezekben a naivnak tűnő, múló hangulatokat megéneklő szerzeményekben hatalmas perspektívák villannak fel: a Pitchfork kritkusa egyenesen "impresszionista minimalizmust" emleget. Frankie Cosmos hálószoba-dalaiban a legapróbb részletekből fantasztikus távlatok bontakoznak ki, emlékek és élmények áradnak ‒ valószínűleg ez ragadja meg egyre növekvő rajongótáborát is.

 

A mindössze 22 éves dalszerző-előadó alig pár hete jelentette meg legfrissebb albumát. Az album itt azt jelenti, hogy a Bandcampre naplószerűen felpakolt DIY-dalokkal szemben a lemezen szereplő számokat zenekarral, rendes stúdióban, komoly produceri munkával rögzítették. A Next Thing turnéján Frankie Cosmos Európába is eljut, és fellép az A38 Hajón.

Ajánló
Kommentek
  1. Én