Kulcsár Edina a tudatos netezésre hívja fel a figyelmet

Az internet egyre nagyobb teret hódít a fiatalabb generáció mindennapjaiban, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy időben megtanulják a biztonságos használatát. Mit szabad és mit nem megosztani a saját és mások adatainak, illetve magánéletének védelme érdekében? – csupán egy fontos kérdés azok közül, amelyek fókuszba kerültek a Telenor, a Tanárblog és a Momentán Társulat közös rendezvényén, ahol hiteles közszereplőként Kulcsár Edina műsorvezető is mesélt a tapasztalatairól.

Interaktív biztonságos net oktatás középiskolásoknak címmel rendezvénysorozatot hirdetett hazánk egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata; szakértő előadásokkal, magánéleti és iskolai szituációs gyakorlatokkal, illetve játékokkal is segítik a téma könnyebb feldolgozását. A program szervezői és megvalósítói norvég minta alapján, önkéntesekkel, szakértőkkel, gyakorló pedagógusokkal és hírességekkel próbálják jobban megismertetni a biztonságos internethasználatot a fiatalokkal.

„A Telenor Hipersuli már korábban is sokat tett azért, hogy a gyerekek biztonsággal és felelősségteljesen élvezhessék a modern technológiák előnyeit, és most olyan témákról is beszélgethettünk, mint hogy milyen nyomot hagynak maguk után a digitális térben, hogyan élhetnek tudatosan az internet adta lehetőségekkel, és milyen tartalmak megosztását kell kerülni például egy szakítás után, ami a másik félre nézve sértő, etikátlan lehet” – kezdte Harsányi Bence, az improvizációs színház, a Momentán Társulat egyik oszlopos tagja.

„Olyan számunkra hátborzongató, nekik viszont mindennaposnak számító példákat is hoztak a diákok, mint például a másik meztelen fotójának feltöltése, lejárató blogbejegyzés vagy trágár kommentek írása. Mivel olyan fényképek, adatok is kikerülhetnek így az internetre, amivel nagyon sokat árthatnak a környezetüknek, az összegyűjtött tapasztalatok és a közös gondolkodás eredményeképp szeretnénk létrehozni egy „digitális KRESZ-t” is, ami mértékadó lehet arra vonatkozóan, mit illik és mit nem, mit szabad és mit nem írni, kommentelni másokról vagy magunkról” – magyarázta Bence.

A foglalkozáson részt vett Kulcsár Edina műsorvezető is, aki saját tapasztalatból is tudja, milyen fontos az internet ésszerű, tudatos használata. „Régóta jelen vagyok a Facebookon és az Instagramon is, mondhatni, szinte az interneten élem az életem. Ennek ellenére még én is nagyon sok újdonságot tanultam, többek között azokból a kvízekből, amelyeket 6-8 fős csapatokban játszottunk” – kezdte az egykori szépségkirálynő, aki tudat alatt már megalkotta a saját digitális KRESZ-szabályzatát. „A legfontosabb számomra az, hogy minden fotón vagy poszton magamat adjam és csak olyan tartalmat osszak meg, amivel teljes mértékig egyetértek. Emellett arra is nagy figyelmet fordítok, hogy a posztjaim igényesek legyenek és ne legyen bennük sértő tartalom” – hangsúlyozta Edina, aki a fiatal internet-felhasználóknak azt tanácsolja: csak olyat posztoljanak, amit akár 5-10 év múlva is vállalni tudnak.

 

A legkisebb is számít - Szána Miklós cikke

Üzleti alapon működő, rohanó világunkban a kicsinek tűnő apró dolgok egyre inkább háttérbe szorulnak, elvesztik a jelentőségüket - halljuk manapság egyre többször. Bizony, mindenféle általánosítás nélkül kijelenthető, hogy a fenti állításnak bőven van valóságalapja. Azonban, mint szinte minden esetben, most is akad ellenpélda. Itt van mindjárt egy tizenegyedik kerületi kocsma, amely épp azon igyekszik, hogy megmutassa a világnak, hogy bizony a legkisebb is számít. Szó szerint, a legkisebb!

A fent beharangozott, a Fehérvári út 13. szám alatt található, Mini söröző névre hallgató kocsmába egészen véletlenül futottam bele, egyik hétköznap délután. Éppen a Fehérvári út fent megjelölt részén sétáltam, amikor az egyébként elsőre nem feltűnő vendéglátó egység homlokzatán megláttam a feliratot; a világ legkisebb sörözője. Bár magamból indulok ki, de szerintem az emberek nagy része, ha meglátja a világ legkisebb sörözője feliratot Budapest egyik, külföldiek által finoman szólva sem gyakran látogatott kerületében, kíváncsivá válik. Ez nyilván az én esetemben sem történt másként, és egy gyenge továbbhaladási kísérlet után megfordultam, visszamentem, és beléptem a tárgyalt sörözőbe.


Miután beléptem, egyből kiderült, hogy a homlokzatra kitett felirat nem csak üres marketingszöveg, ugyanis a söröző egyáltalán nem hazudtolta meg a nevét, hiszen tényleg egészen kicsi belső térrel rendelkezik. A jelenleg Mini söröző néven működő - ezen a tulajdonos majd még tervez változtatni a jövőben – kocsma tehát valóban igencsak apró, de szerencsére nem a rossz értelemben. Hiszen az illemhelyiséggel együtt körülbelül 12 négyzetméter területű belső rész, ahol a legnagyobb jóindulattal is maximum 5 vendég férhet el, amellett, hogy tényleg szűkös, igencsak barátságos és hangulatos.
A tárgyalt vendéglátóhely méretén kívül egyébként semmiben sem különbözik egy átlagos vagy épp adott esetben egy felkapott sörözőtől. Ugyanúgy van mindenféle minőségi és kevésbé minőségi tömény vagy akár kevésbé ütős ital is, ráadásul az árak sincsenek elszállva. Amit talán érdemes még megemlíteni, hogy az üvegesek mellett, csapolt sörből jelenleg egy fajtájuk van, a Mister sör, amely számomra a csepeli Rizmayer sör mellett a legismertebb kézműves sör a fővárosban.


A fent említett közvetlen hangulatot egyébként nagyban elősegítette az is, hogy miként a Szilvia névre hallgató kedves pultos lány (fenti képen), úgy a tulajdonos asszony is, mosolygós, szimpatikus stílusban válaszolgatott a kérdéseimre. Így például megtudhattam azt is, hogy bár korábban több tulajdonosa is volt már a helynek, eddig senkinek nem jutott eszébe valamilyen módon hasznot húzni a söröző igencsak feltűnően kis méreteiből.
Ezen a ponton aztán a tulajdonosnő elmondta, hogy közel fél éve vették át a helyet egy ismerős tanácsára, aki felhívta figyelmét arra, hogy bár elsőre kicsit akár viccesnek és hihetetlennek hangozhat, de az Újbuda központ és a Móricz Zsigmond metróállomás között félúton, illetve az Allee bevásárlóközpont közvetlen közelében található hely, bizony tényleg a legkisebb söröző a világon. Ezek után természetesen először gondosan leellenőrizték az információt a világhálón, majd ki is tették a söröző homlokzatára. A tömeges érdeklődés mind a sajtótól, mind az emberek részéről egyelőre várat magára, de azért volt érdeklődés és pozitív visszajelzés is egyaránt. És ugye, aki a kicsit nem becsüli.



Továbblépve, hogy tényleg teljes képet kaphasson az Olvasó a világ legkisebb sörözőjéről, meg kell említeni, hogy bár a hely valóban kicsi, de a tulajdonos elképzelése mégiscsak az, hogy minél több ember térjen be hozzájuk, köztük akár turisták is. Éppen ezért van külső kiülős rész, ahol már kényelmesen elfér akár egy nagyobb társaság is.
És ha már a külső résznél tartunk, akkor meg kell említeni mindenképp azt is, hogy az esti órákban törzsvendégekkel teli régi terasz megújul az új tulajdonos ambiciózus terveinek köszönhetően. Ennek keretében például az addig csak szimplán a Fehérvári út melletti gyalogos járdán lévő székek és asztalok körbekerítésre kerültek, valamint a székek párnát, míg az asztalok egy sajátos smallest - azaz a legkisebb – feliratot kaptak. Egy szó, mint száz, az eddig csak szóban terasznak nevezett rész, most már tényleg nevezhető egy kulturált kiülős résznek is, ahova akár érdekességképpen egy turistát is le lehet ültetni egy sörre. Egyetlen hiányossága a helynek, hogy jelenleg Mini söröző néven egy eléggé elhanyagolt facebook oldal fut, de állítólag ezzel is foglalkozik majd a tulajdonos és lesz új oldal hamarosan.


A fentieken kívül pedig még várhatóak további újítások is a közeljövőben. Például a helyszínen elárulták nekem, hogy miután nagy nehezen megszerezték az engedélyt rá, hamarosan felszerelésre kerül az új televízió a külső részen – remélhetőleg még a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt -, illetve a nyárra még fagylaltárusítással is készülnek vendégcsalogatás céljából. Ez eddig persze szép és jó, de felmerül a kérdés mi lesz télen és az esetleges rossz időben? Ezzel kapcsolatban a tulajdonos elmondta, hogy fel vannak készülve ezekre az eshetőségekre is, de jelenleg még nem mondana semmit az elképzelésekről.
Szorosan a tárgyalt kocsmához kapcsolódóan még meg lehet említeni, hogy bár kocsma nincsen kisebb a világon a Mini sörözőnél, de a külföldi, angol nyelvű lapokban lehet olvasni egy pubként üzemelő telefonfülkéről, amely tényleg kisebb, de nem igazán nevezhető sörözőnek, hanem inkább italmérésnek. De a világ mára tele van más különleges helyekkel, és így sörözőkkel is. Ebből pedig az egyik szerencsére jelenleg a budapesti Mini söröző.


Összességében tehát adott egy Mini névre hallgató söröző és személyzete, akik ahelyett, hogy a méretükből adódó viszonylag kevés merítési lehetőségen szomorkodnának, kihasználják azt, és immáron már a világ legkisebb sörözője szlogennel igyekeznek felfuttatni a vendéglátó helyüket, a kocsma belső terében, a falon lógó „We can do it” felkiáltáshoz hű lelkesedéssel pozitív hozzáállással és reggeltől késő estig tartó nyitva tartással.
Persze,  - ahogy írtuk már fentebb is már - egyelőre sajnos nincsen tömeges érdeklődés, de vannak biztató jelek. Amikor például ott jártam a helyszínen egy évek óta a kocsmába járó, törzsvendégnek számító idős bácsi is megjegyezte, hogy bár nem történt óriási változás, de már van valami, ami miatt jobban érzi magát az ember a törzshelyén, ami miatt igényesebb lett. És azt gondolom, hogyha valahol akkor a Mini sörözőnél megbecsülik ezt is. Hiszen ők valószínűleg már jól tudják, amellett, hogy, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli, igencsak megszívlelendő mondat az is, miszerint néha tényleg a legkisebb is számít.

Szána Miklós