Fekete macska helyett Dombóvári István dobja be magát ma este a Comedy Centralon

Péntek 13-án jobb, ha mindenki biztonságban marad és az izgalmakat a fekete macska helyett Dombóvári Istvánra bízza. A népszerű humorista ma este kilenckor, a Comedy Centralon a szívét-lelkét a közönség elé teszi és bizonyítja, hogy a jó standup olyan, mintha az ember mezítelenre vetkőzne ország-világ előtt. 120021 gramm című önálló estjében így többek között a súlyproblémái, az evés, a barkácsolás, az intim termékek vásárlása, egy beható orvosi vizsgálat, valamint az adóhatóság látogatása is terítékre kerül.

Mi fán terem a női intim higiénia? A kérdés, amit egy férfi sem tesz fel szívesen magának, ám egyszer mégis elérkezik az idő, amikor szembe kell nézniük a mumussal. Egy kapcsolatban ugyanis előfordulhat, hogy a férfinak kell megejteni a havibaj esetén az intim termékek bevásárlását, amitől bizony még a teremtés koronájának is könnyen meg-megremeg a térde. Legyen az egy macsó, akitől mindenki elolvad a boltban, vagy egy aranyosan szégyellős pasi, aki kínosabb helyzetbe nem is hozhatná magát. Nos, a fenti típusokat veszi górcső alá Dombóvári István ma este, 21.00-kor a Comedy Clubban.

 

A cikis történetek sora azonban itt nem ér véget, hiszen egyes férfiaknak nemcsak a nők, de a saját világukban is lenne mit tanulniuk. Dombi például a dekopírfűrésszel, valamint a grillsütővel kapcsolatos kalandjairól is őszintén mesél, de az egészséges önkritikával megáldott standupos attól sem riad vissza, hogy a folyton a közösségi médián csüngő embertársainak is keményen odaszóljon. S hogy mi lehet rosszabb annál, ha tévedésből csönget az ember ajtaján a rettegett adóhatóság? Természetesen az, ha nem tévedésből jön! „Reggel 5.45-kor van a riasztás, fekszek ott kiterülve, zörögnek az ajtón, valaki beordít: ’A törvény nevében!’ - mi van, bekapcsolva hagytam a Film+-ot?” – teszi fel a költői kérdést a humorista, akinek végül a személyi igazolványával kellett bizonyítania, hogy ő bizony nem egy kínai…

A 120021 című előadásból a fenti mellett az is kiderül, hogyan magyarázzuk el egy végtelenül egyszerű embernek, mi az a G-pont, és hol található, valamint azt is, hogy mi a teendő akkor, amikor az orvos arra utasít minket aranyérvizsgálat előtt, hogy pucsítsunk úgy, ahogy szoktunk!

 

Frankie Cosmos (USA) Next Thing lemezbemutató

A kortárs hálószobapop egyik leghitelesebb alakja Frankie Cosmos, azaz Greta Kline (Kevin Kline alig 22 éves leánya). A finom hangulatokból másfél-két perces dalokat barkácsoló dalszerző-énekesnő második nagylemezének európai turnéján lép fel Budapesten.

Ha van valaki, aki tökéletesen megtestesíti a a kortárs értelmiségi hálószobapopot, akkor Frankie Cosmos, azaz polgári nevén Greta Kline biztosan. A Porches egykori basszusgitárosa, aki nem mellékesen az Oscar-díjas Kevin Kline és Phoebe Cates leánya már tizenkilenc éves korában megjelentetett első lemezével komoly figyelmet keltett. Olyannyira, hogy a Pitchfork a mennybe menesztette, és jó pár magazin 2014 legjobb lemezei között llistázta a Zentropyt.


Eddigre Greta Kline már jókora rajongótáborral büszkélkedhetett. "Csináld magad", DIY-esztétikáját tökéletesre csiszolva szinte hetente dobálta fel a Bandcampre újabb és újabb EP-it. A felvétellel nem sokat vacakolt: a dalok többsége igazi "hálószobapop", a szó szoros értelmében. Egyetlen mikrofonnal, rosszul hangolt nejlonhúros gitárral felvett, durván háttérzajos, alig másfél-kétperces szerzemények, amikben Greta csúszkáló-mutáló hangján a

világ "nagy dolgairól", elsiratott kiskutyákról, a művészeti iskolák borzalmairól, szülinapokról és hasonlókról énekel.

 

Ugyankkor ezekben a naivnak tűnő, múló hangulatokat megéneklő szerzeményekben hatalmas perspektívák villannak fel: a Pitchfork kritkusa egyenesen "impresszionista minimalizmust" emleget. Frankie Cosmos hálószoba-dalaiban a legapróbb részletekből fantasztikus távlatok bontakoznak ki, emlékek és élmények áradnak ‒ valószínűleg ez ragadja meg egyre növekvő rajongótáborát is.

 

A mindössze 22 éves dalszerző-előadó alig pár hete jelentette meg legfrissebb albumát. Az album itt azt jelenti, hogy a Bandcampre naplószerűen felpakolt DIY-dalokkal szemben a lemezen szereplő számokat zenekarral, rendes stúdióban, komoly produceri munkával rögzítették. A Next Thing turnéján Frankie Cosmos Európába is eljut, és fellép az A38 Hajón.

Artus - Nemzeti Táncszínház: Cseppkánon – Hogy vagy Hérakleitosz? Koreográfus, rendező: Goda Gábor

Goda Gábor Cseppkánonjának mozgatórugója egy beszélgetésfolyam Hérakleitosszal, az Artus sajátos nyelvén megfogalmazva. A táncszféra 30 éve meghatározó társulata 2015-ös munkájában visszatekint eddigi éveire, egyszerre összegzi eddig megtett útjukat, és nyit kapukat a jövő felé.

A Cseppkánon a társulat sok éves művészi munkája során felmerült és körbejárt kérdéseit, aforizmáit, toposzait és mítoszait értelmezi újra. Eddigi útjuk alkotástöredékeit koreografálta olyan új előadássá Goda Gábor, amely magában hordozza az Artus szellemiségének esszenciáját, összegzi az alkotók eddigi fejlődését, s új utakat nyit meg előttük. Visszatekint, előrenéz, folytonos mozgásban létezik az előadás. 

Az Artus társulatot 1985-ben alapította Goda Gábor, tagjai rendezők, koreográfusok, zeneszerzők, díszlet- és jelmeztervezők, színészek, táncosok, intermédia művészek, fotósok, festők, szobrászok, grafikusok, szervezők. Produkcióik átlépik a műfaji határokat, partneri viszonyt építenek a közönséggel. Előadásaiknak minden résztvevője fontos szerepet vállal az alkotásban. Magyarországon évente egy-két produkciót hoznak létre, de rendszeresen keresik a kapcsolatot külföldi művészekkel és szervezőkkel, így gyakran lépnek fel külföldön, vagy hoznak létre produkciókat az ország határain kívül is. A társulat munkáját számos díjjal elismerték már külföldön és Magyarországon is.

Goda Gábor 1981-ben kezdte színházi és tánc tanulmányait M. Kecskés András magániskolájában, 1982 és 1984 között tagja Kecskés pantomim társulatának, a Corpusnak. Mozgásszínház rendezést tanult a Népművelési Intézet szervezésében, 1983-’84-ben tagja a Kecskeméti Katona József Színház mozgásszínház tagozatának. Érdemes Művész,, 2006-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől elnyerte az év alkotója díját, 1997-ben Harangozó Gyula-díjjal tüntették ki. 2006-os Rókatündér című koreográfiája Lábán Rudolf-díjban részesült. 

Alkotó-előadók

Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda,

Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia

 

Zenészek
Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György)

 

Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea

Jelmezterv: Lőrincz Kriszta

Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor

Videóanimáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston

Videótechnika: Megyeri Krisztián

Szövegek: Hérakleitosz, Goda Gábor

Zenei vezető, karmester: Philipp György, Melis László

Produkciós asszisztens: Farkas Anna

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező alkotótársa: Gold Bea

Rendező-koreográfus: Goda Gábor

ANGRY BIRDS – A FILM

Végre kiderül, miért dühösek a madarak!

Hisz eredetileg Madár-szigeten csupa kedves, boldog és a repüléssel nem is kísérletező szárnyas élte világát. A nagyszerű társaságból viszont valahogy mindig kilógott a három jó barát: Piros, aki azért néha kissé ingerült valamint hű haverjai, Chuck és Bomba. Amikor viszont titokzatos, zöld malacok szállnak partra náluk, ők hárman sejtik meg először, mivel próbálkoznak a vendégek: és az ő dolguk, hogy megállítsák őket.

A Madár-szigeten fészkelő társaság a világ legismertebb sztárcsapata. Naponta két és félmilliárdan játszanak velük. A 100 millió dolláros költségvetésű 3D-s animációs vígjátékban életre kelnek a madarak és az ellenük áskálódó malacok: egy egész estés történetben kap szárnyra a játék, aminek már nagyon régóta filmmé kellett volna válnia!

 

 

Eredeti hangok: Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Bill Hader, Josh Gad, Maya Rudolph, Keegan-Michael Key. Zene: Heitor Pereira. Írta: Jon Vitti.

Rendezte: Clay Kaytis, Fergal Reilly.

 

Évadot hirdettek a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Dr. Szikora János igazgató, Bagó Bertalan művészeti vezető, Hargitai Iván prózai tagozatvezető, Horváth Csaba tánctagozat-vezető és dr. Matuz János művészeti intendáns ismertette a Vörösmarty Színház 2016/2017-es évadát.

A nagy színpadon hat bemutató várható: az évad első bemutatója  Mihály Tamás − Pintér Tamás − Horváth Péter:56 csepp vér című musicalje lesz Szikora János rendezésében, ezt követi Beaumarchais Figaro házassága című vígjátéka Hargitai Iván rendezésében. Az Anconai szerelmesek című zenés komédiát Lendvai Zoltán rendezi. Az Ivan Szergejevics Turgenyev regényéből Brian Frieláltal színpadra írt Apák és fiúk című színművet Bagó Bertalan, Márton László Carmen című drámáját Horváth Csaba állítja színpadra. Neil Simon Pletykák című bohózatát Widder Kristóf rendezi.

 

A Kozák András Stúdióban négy bemutató lesz: Háy János A Herner Ferike faterja című groteszk komédiáját  Bagó Bertalan; Csehov Három nővér című színművét Szikora János; Ivan Viripajev Illúziók című drámáját Hargitai Iván állítja színpadra. Maurice Ravel – Witold Gombrowicz: Bolero – Yvonne, burgundi hercegnő műveiből Blaskó Borbála rendez táncjátékot.


A Pelikán Kamaraszínházban Tömöry Péter Európa, édes hazám! című színművét Szabó K. István, a Tündérhon vándorait Matuz János, valamint a Makrancos évszakokat Lőrincz Zsuzsa rendezi.

 

Fogadott előadások a 2016/2017-es évadban: a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Doktor Proktor és a Holdkaméleon című mesejátékát, a Nemzeti Táncszínház Tititá című előadását, a Kultúrpart Csoport Üzenet a Földről című, Weöres Sándor megzenésített verseiből készült koncert-színházát, a Ziránó Színház Babszem Jankó című vásári kesztyűs báb-játékát és a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának Vuk című nagy sikerű táncjátékát láthatja majd a fehérvári közönség.

Előzetesek és filmklippek

Rengeteg filmklip és néhány előzetes is érkezett a héten.

#Függetlenség napja 2 - 2. előzetes

#Mike és Dave esküvőhöz csajt keres - 2. előzetes

A zátony - 2.előzetes

Angry Birds - Filmklip1

Angry Birds - Flimklip2

X-men - Apokalipszis - Filmklip1

X-men - Apokalipszis - Filmklip2

Pénzes cápa - Filmklip1

Pénzes cápa - Filmklip2